Zelenina na zahradu patří! A na jaro si ji vypěstujte

Když se zahrada začne probouzet a my začneme vytahovat první zahradní nářadí a zahradní traktory, jako jsou křovinořezy, motorové pily nebo benzínové sekačky, uchýlit bychom se měli také do zahradnictví pro sazeničky nebo semínka. Důvodem je touha po vlastní úrodě, která ve výsledku ušetří rodinný rozpočet, navíc bude chutnat zcela jinak, než na co jsme zvyklí. V případě, že se chcete pustit do sázení, víme, na jakou zeleninu nezapomenout.

Fazole

Fazole můžete pěstovat v jarních i letních měsících. Vysévají se v květnu a červnu. Potřebují slunce a dostatek vláhy. Fazole obsahují hodně bílkovin, vlákniny, draslíku a hořčíku. Fazole můžete použít do salátů, do polévek, jako přílohu k masu nebo jako hlavní jídlo. Nejsou náročné a úrodu nesou skoro každý den.

Červená řepa

Červená řepa se pěstuje po celý rok. Vysévá se v dubnu a má také krátkou vegetační dobu. Potřebuje hloubkovou půdu a dostatek vláhy. Červená řepa obsahuje hodně vitamínu C a kyseliny listové, která je důležitá pro ženy. Můžete ji použít do salátů nebo ji uvařit jako přílohu k masu. Výborná je také pečená nebo grilovaná řepa doplněná třeba modrým sýrem.

Kapusta

Kapusta také patří k plodinám, které se pěstují po celý rok. Vysévá se v dubnu a plodí velmi brzy po výsevu. Potřebuje slunce a dostatek vláhy. Obsahuje hodně vitamínu C a vlákniny, která je důležitá pro správné trávení. Kapustu můžete použít do salátů, jako přílohu k masu nebo ji nakládat. Kapusta má svou typickou vůni a hořkou dochuť, který každý neocení. Jiní na ni ale právě pro tyto vlastnosti nedají dopustit.

V jarním období můžete pěstovat mnoho druhů zeleniny. Jarní zelenina je svěží a obsahuje mnoho vitamínů. Po zimě, kdy do salátů dáváme gumovou zeleninu ze supermarketů pěstovanou ve sklenících na druhém konci světa, bude jarní zelenina z domácí zahrádky zážitkem pro chuťové pohárky i pro vaše tělo.