Lednice je nepostradatelným spotřebičem v každé domácnosti dnešní moderní doby. Život bez ní si už snad nikdo z nás ani nedokáže představit. I přes to, že je nám všem velmi dobrým pomocníkem a zajišťuje dlouhou trvanlivost potravin, přece jen se dají najít produkty, které by se do chladu dávat spíše neměly. Úplně všechno, co v kuchyni běžně máme, tam totiž rozhodně nepatří.
Jaká jsou pravidla?
Některé potraviny mají při skladování mimo nepřirozený chlad dokonce lepší chuť a vyšší trvanlivost. U něčeho jde zase spíše o věc názoru a zvyku v konkrétní domácnosti. Mezi potraviny, které jsou na zimu náchylnější, a tak se jejich přítomnost v chladničce nedoporučuje, patří například tyto:
- Banány: Toto ovoce má i vzhledem ke svému exotickému původu rádo teplejší prostředí, než jaké poskytuje lednice. Jejich skladování v chladu může výrazně zpomalit jejich zrání a způsobuje hnědnutí slupky. Proto je vhodnější ponechat je spíše v pokojové teplotě až do doby konzumace.
- Rajčata: Rajským jablkům může dlouhodobější skladování v chladničce ubírat na chuti. Nízké teploty v lednici totiž způsobují změnu jejich textury a ztrátu sladkosti, která je pro rajčata typická. Jejich dlouhou trvanlivost zajistíte skladováním na tmavém místě, například ve sklepě nebo v komoře.
- Cibule: V lednici bývá vysoká vlhkost, která může zapříčinit nežádoucí měknutí cibulí a znehodnocení jejich texturu. Cibule by měly být skladovány na suchém temném místě. Doporučuje se také oddělit je od brambor, protože mohou absorbovat jejich vlhkost a pach.
- Med: Tento přirozený konzervant se do chladničky ukládat rozhodně nemusí. Naopak, nízké teploty způsobují krystalizaci medu a ztrátu jeho textury a chuti. Proto je lepší skladovat ho na suchém, tmavém místě a v pokojové teplotě.
Nic se nemá přehánět
Elektrické přístroje jsou všude kolem nás. Ať už se tedy jedná o již zmíněné chladničky, nebo herní konzole, telefony či zařízení PULZE, je na místě používat vše v rozumné míře. To platí i pro kuchyňské spotřebiče. Nadužívání lednice je totiž mnohdy spíše kontraproduktivní. Správné skladování potravin, a to i mimo nadměrný chlad, zajišťuje jejich optimální chuť, trvanlivost a kvalitu, a tak můžete mít čerstvé a chutné jídlo vždy po ruce.
Autor: Elena Gotfried