Jak postupovat při výběru televize

Koupě nového televizoru bude brzy úkolem pro velké množství českých domácností. Na základě mezinárodních dohod se totiž během příštích dvou let bude měnit způsob dodávání pozemního televizního signálu. Abyste takový signál přes běžnou televizní anténu dál mohli přijímat, musíte mít televizor vybavený tunerem DVBT-2. Kupovat tak nový televizor bez tohoto tuneru postrádá smysl. Samozřejmě, přijímáte-li signál kabelem nebo satelitem, neplatí to úplně, ale kdykoli se můžete přestěhovat a v takovém případě se může způsob příjmu změnit. Primárně si tedy zjistěte, zda televizor je schopen přijímat signál, který doma máte. Kabelové vysílání má tuner DVBT-C a satelitní DVBT-S. Pokud používáte kabel či satelit, u nové TV je výhodou tzv. CI slot pro vložení dekódovací karty.

Dělení televizí

Promyslete si, jestli chcete sledovat jen televizní program a z jakého zdroje, zda potřebujete na televizi internetové připojení a jak moc sofistikované vlastnosti jste schopni u televize nejen ovládat, ale i využít. Luxusní televize, na které se stejně koukáte jen na pozemně přijímané české kanály, je zbytečně drahá.

Dle technologie se dělí na plazmové, které však již nejsou na trhu k dostání, a dále na LCD (vybavené LCS displejem), LED (také LCD navíc s LED podsvícením), OLED (každý obrazový bod září jednotlivě, věrně zobrazují barvy, včetně černé) a QLED (lehce inovovaná LED).

Zatímco klasická televize vám umožní jen sledovat televizní pořady, přehrávat filmy z DVD či Blu-ray přehrávače, případně i počítače, Smart televize je vlastně malý počítač, takže si pustíte video z tabletu, prohlédněte si fotky ze svého mobilu, přímo se připojíte třeba na Youtube nebo si vybírat zboží v e-shopu. Stačí mít internetové připojení. Rozdílné jsou u jednotlivých značek operační systémy (Android TV, My Home Screen, Tizen, WebOS) i konkrétní funkce. Výhodou je mít v televizoru wifi a připojovat se na domácí síť bezdrátově.

Úhlopříčka

Velikost úhlopříčky je obvykle nejzásadnějším parametrem, ale ne vždy je největší nejlepší. Mít například uhlopříčku 75“ v garsonce je asi přehnané. Obecně platná pravidla pro optimální vzdálenost v závislosti na velikosti úhlopříčky již dnes v podstatě neplatí, závisí na zvolené technologii, ale také na velikosti rozlišení. Kromě dnešního standardu ready HD jsou k dostání televizory s Full HD, Ultra HD a také 4K. Ověřte si, v jakém rozlišení jsou vysílány vámi oblíbené kanály, ať neplatíte za technologii, kterou nevyužijete.

Parametrů pro výběr je ještě mnohem víc, ale na jejich detailnější popis zde není prostor. Proto doporučuji použít některý ze srovnávačů a vybrat po zaškrtnutí všech parametrů model, který vám bude vyhovovat i cenově.

Životnost

I když jsou dnes všechny televize vybaveny pohotovostním systémem, není dobře je nechávat zapnuté permanentně. Výkyvy v napětí třeba při bouřce mohou televizi poškodit a pohotovostní systém zbytečně spotřebovává elektřinu a tak zdražuje provoz. Dnešní televize jsou poměrně složitá zařízení. Aby dobře fungovala, používejte je podle návodu. Pro propojení s jinými přístroji používejte kvalitní kabely, a to zvlášť máte-li je do televize zapojeny permanentně. Nevyužívejte maximální nastavení podsvícení, nastavení na 70 % prodlouží životnost obrazovky. Televize by také měla mít možnost „dýchat“, tedy nebýt obložená ze všech stran nábytkem, knihami či dalšími předměty. A v neposlední řadě – pro vás i televizi je dobré občas ji vypnout.