Věděli jste, že svařením červeného vína se dříve napravovalo víno zkažené? Byl to způsob, jak zabránit vínu ve zkysnutí, ovšem jeho chuť nebyla moc dobrá. Dnešní svařené víno, nebo-li svařák, se však vyrábí z kvalitnějších druhů červeného vína. Smícháním bylinných odvarů získáte lahodný nápoj, který dovede zahřát a již neodmyslitelně patří k zimnímu období a vánočním svátkům. Svařák můžete dochutit plátkem citrónu nebo pomeranče. Pokud máte raději sladší, můžete si svařák libovolně přisladit cukrem. Pokud přidáte pomerančový džus, získáte jednu z variant punče.
Co je základem svařeného vína?
Samozřejmostí je červené víno, ale i bílé můžete použít. Základním kořením k přípravě svařáku je hřebíček a skořice. Záleží zcela na vás jaké množství do svařáku použijete. Dále můžete použít kůru z citrusů, pomeranče a citróny jsou nejvhodnější, ale jiné citrusy také nevadí, badyán, muškátový květ nebo rozinky. Recept je velmi jednoduchý.
Jednoduchý recept na svařák:
Přelijte víno do hrnce, přidejte koření a začněte zahřívat. Ve chvíli, kdy se začne tvořit bílá pěna, přidejte cukr a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Víno se nesmí začít vařit. Začne se odpařovat alkohol a to přece nechcete. Když se vytvoří hustá bílá pěna, zmírněte teplotu a nechte dvě minuty povařit.
Víno přeceďte, ať se zbavíte kousků koření. Nalijte do sklenic a ozdobte plátkem citrusu.
Zkuste svařák z mikrovlnky:
Víno nalijte do misky, kterou běžně do mikrovlnky používáte. Přisypte koření a promíchejte. Do misky k vínu přidejte rozkrájený citrón. Misku s vínem přiklopte a mikrovlnku pusťte na nejvyšší výkon přibližně na 3-4 minuty. Po uplynutí času svařák ponechte ještě další 4 minuty v mikrovlnce dojít.
Svařák přes síto nalijte do sklenic a ozdobte plátkem citrónu nebo pomeranče.
Tip, jak vyzdvihnout chuť koření:
Pokud milujete kořenitou chuť svařáku, uvařte nejprve směs s kořením. Smíchejte cukr s trochou vody a zprudka ohřejte. Cukr začne karamelizovat. Zkaramelizovaný cukr přelijte do hrnce s vodou, asi 150 ml, a přidejte koření podle chuti. Vařte 5-6 minut. Koření pustí chuť-silici. Mezitím můžete dát ohřát víno do kterého přecedíte směs z koření a cukru. Chuť koření bude cítit na jazyku mnohem více, proto buďte opatrní s jeho množstvím.
Svařák máte již přecezený, proto můžete rovnou nalít do sklenic nebo skleněných hrnků a ozdobit citrusem.
Svařené víno pijte vždy horké nebo teplé. Studený svařák vás moc nezahřeje a ani si moc nepochutnáte.
Tip: Vyzkoušejte levný copywriting