Umíte si udělat správný svařák?

Věděli jste, že svařením červeného vína se dříve napravovalo víno zkažené? Byl to způsob, jak zabránit vínu ve zkysnutí, ovšem jeho chuť nebyla moc dobrá. Dnešní svařené víno, nebo-li svařák, se však vyrábí z kvalitnějších druhů červeného vína. Smícháním bylinných odvarů získáte lahodný nápoj, který dovede zahřát a již neodmyslitelně patří k zimnímu období a vánočním svátkům. Svařák můžete dochutit plátkem citrónu nebo pomeranče. Pokud máte raději sladší, můžete si svařák libovolně přisladit cukrem. Pokud přidáte pomerančový džus, získáte jednu z variant punče.

Co je základem svařeného vína?

Samozřejmostí je červené víno, ale i bílé můžete použít. Základním kořením k přípravě svařáku je hřebíček a skořice. Záleží zcela na vás jaké množství do svařáku použijete. Dále můžete použít kůru z citrusů, pomeranče a citróny jsou nejvhodnější, ale jiné citrusy také nevadí, badyán, muškátový květ nebo rozinky. Recept je velmi jednoduchý.

Jednoduchý recept na svařák:

Přelijte víno do hrnce, přidejte koření a začněte zahřívat. Ve chvíli, kdy se začne tvořit bílá pěna, přidejte cukr a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Víno se nesmí začít vařit. Začne se odpařovat alkohol a to přece nechcete. Když se vytvoří hustá bílá pěna, zmírněte teplotu a nechte dvě minuty povařit.

Víno přeceďte, ať se zbavíte kousků koření. Nalijte do sklenic a ozdobte plátkem citrusu.

Zkuste svařák z mikrovlnky:

Víno nalijte do misky, kterou běžně do mikrovlnky používáte. Přisypte koření a promíchejte. Do misky k vínu přidejte rozkrájený citrón. Misku s vínem přiklopte a mikrovlnku pusťte na nejvyšší výkon přibližně na 3-4 minuty. Po uplynutí času svařák ponechte ještě další 4 minuty v mikrovlnce dojít.

Svařák přes síto nalijte do sklenic a ozdobte plátkem citrónu nebo pomeranče.

Tip, jak vyzdvihnout chuť koření:

Pokud milujete kořenitou chuť svařáku, uvařte nejprve směs s kořením. Smíchejte cukr s trochou vody a zprudka ohřejte. Cukr začne karamelizovat. Zkaramelizovaný cukr přelijte do hrnce s vodou, asi 150 ml, a přidejte koření podle chuti. Vařte 5-6 minut. Koření pustí chuť-silici. Mezitím můžete dát ohřát víno do kterého přecedíte směs z koření a cukru. Chuť koření bude cítit na jazyku mnohem více, proto buďte opatrní s jeho množstvím.

Svařák máte již přecezený, proto můžete rovnou nalít do sklenic nebo skleněných hrnků a ozdobit citrusem.

Svařené víno pijte vždy horké nebo teplé. Studený svařák vás moc nezahřeje a ani si moc nepochutnáte.