Zelí ve vaší dietě

Většina lidí považuje zelí za známou a rozšířenou zeleninu, kterou často zcela ignoruje a to zejména ve svém jídelníčku. Zelí je sice běžná listová zelenina, ale má však celou řadu zdravotních výhod, kterými převyšuje mnoho ostatních druhů zeleniny.

Zelné listy obsahují řadu tělu prospěšných látek:

  • bílkoviny
  • organické kyseliny (jablečná, citronová, mravenčí a další)
  • vitamíny (A, C, K, pyridoxin, riboflavin, thiamin)
  • aminokyseliny (tryptofan, tyrozin, lyzin a další)
  • celulózu
  • minerály (draslík, hořčík, železo)
  • antioxidanty

Pozitivní vlastnosti zelí na lidský organismus

Čerstvá zelná šťáva má pozitivní vlastnosti při léčbě žaludečních vředů. Lze ji využít proti kašli (podporuje vykašlávání). Další vlastností je, že působí močopudně a to díky vysokému obsahu draslíku.

Zelí lze využívat při redukčních dietách, obsauhje malé množství kalorií a žádné tuky. V oblasti lidové medicíny je využíváno při nespavosti a bolestech hlavy. Obklady ze zelných listů se používají při zánětu prsu, který se může objevit v období kojení.

Očista těla

Zelí podporuje detoxikaci jater, ledvin a tlustého střeva. Je však důležité, aby pocházelo z prostředí bez chemických prostředků.

Své místo si zelí nachází i v kosmetice – díky tomu, že čistí krev, působí pozitivně na pleť a pokožku, kterou zvláčňuje a hydratuje a pomáhá při redukci drobných vrásek.

Antioxidanty

Zelné listy jsou bohaté na antioxidanty, které mají významný vliv při snižování nepříznivých účinků volných radikálů. Také pomáhají stabilizovat obranné mechanismy v organismu.

Kysané zelí

Zdravotní výhody kysanému zelí propůjčují bakterie mléčného kvašení, které aktivují imunitní systém, posilují organismus proti virům a bakteriím. Probiotika jsou nezbytným předpokladem pro naše zdraví. Bakterie mléčného kvašení pomáhají obnovovat střevní mikroflóru.

Kysané zelí pomáhá v boji proti únavě a také zvyšuje odolnost organismu proti stresu. Vitamín B12 a železo podporují krvetvorbu. Kysané zelí může také působit jako podpůrný prostředek v boji proti rakovině.

Redukční dieta

Kysané zelí obsahuje velké množství vlákniny, která podporuje pocit sytosti, omezuje chuť k jídlu a pomáhá odbourávat cholesterol. Také obsahuje velmi malé množství kalorií a tuku, zasytí, tudíž brání pocitu hladu a podporuje tvorbu bakterií urychlujících procesy trávení.

Šálek vařeného zelí obsahuje pouze velice malé množství kalorií. Uvařte si zelnou polévku, která je ideální pro ty, kteří si hlídají svoji váhu. Navíc díky velkému obsahu vlákniny usnadňuje trávení a dodává pocit sytosti. Kromě toho působí jako preventivní prostředek proti celulitidě.