Jaké vybavení by nemělo chybět v pneuservisu

Provozování úspěšného pneuservisu vyžaduje nejen zkušený personál, ale také správné vybavení pneuservisu. Kvalitní a moderní nástroje jsou klíčové pro efektivní a bezpečnou práci s pneumatikami a koly. Zde je seznam vybavení, které by nemělo chybět v žádném pneuservisu, aby bylo možné poskytovat komplexní a profesionální služby.

Montážní stroj na pneumatiky

Montážní stroj je základním nástrojem pro demontáž a montáž pneumatik na ráfky.

  • Automatické montážní stroje: Moderní automatické montážní stroje zajišťují rychlou a bezpečnou výměnu pneumatik. Tyto stroje jsou vybaveny funkcemi, které minimalizují riziko poškození ráfků a pneumatik.
  • Poloautomatické montážní stroje: Poloautomatické stroje jsou vhodné pro menší pneuservisy a poskytují dobrý poměr cena/výkon. I tyto stroje umožňují efektivní práci s pneumatikami.
  • Příslušenství: Nezapomeňte na příslušenství, jako jsou různé typy upínacích hlav, ochranné vložky a další doplňky, které usnadní práci s různými typy pneumatik a ráfků.

Vyvažovací stroj

Vyvažovací stroj je nezbytný pro správné vyvážení kol, což je klíčové pro bezpečnou a pohodlnou jízdu.

  • Automatické vyvažovací stroje: Tyto stroje automaticky měří nerovnováhu kol a určují přesnou polohu závaží. Moderní vyvažovací stroje jsou vybaveny funkcemi, které zvyšují přesnost a rychlost vyvažování.
  • Statické a dynamické vyvažování: Vyvažovací stroj by měl umožňovat jak statické, tak dynamické vyvažování, aby bylo možné dosáhnout optimálních výsledků pro různé typy kol.

Zvedáky a hevery

Zvedáky a hevery jsou nezbytné pro bezpečné zvedání vozidel při práci na kolech a pneumatikách.

  • Nůžkové zvedáky: Nůžkové zvedáky jsou kompaktní a snadno ovladatelné, což je ideální pro menší pneuservisy. Poskytují stabilní a bezpečné zvedání vozidel.
  • Sloupové zvedáky: Pro větší servisy jsou vhodné dvousloupové nebo čtyřsloupové zvedáky, které umožňují zvedání vozidel různých velikostí a hmotností.
  • Pojízdné hevery: Pojízdné hevery jsou praktické pro rychlé zvedání jednotlivých kol a menší opravy. Jsou snadno přemístitelné a usnadňují práci v dílně.

Kompresory a příslušenství

Kompresory jsou nezbytné pro nafukování pneumatik a provozování pneumatických nástrojů.

  • Pístové a šroubové kompresory: Pístové kompresory jsou vhodné pro menší servisy, zatímco šroubové kompresory jsou ideální pro větší provozy s vyšší spotřebou vzduchu.
  • Nafukovací pistole: Kvalitní nafukovací pistole s manometrem umožňuje přesné nafouknutí pneumatik na požadovaný tlak.
  • Vzduchové hadice a spojky: Zajistěte dostatečné množství vzduchových hadic a spojek, aby bylo možné efektivně pracovat s kompresorem a připojenými nástroji.

Skladování a manipulace s pneumatikami

Správné skladování a manipulace s pneumatikami jsou důležité pro jejich dlouhou životnost a snadnou dostupnost.

  • Regály na pneumatiky: Regály na pneumatiky umožňují efektivní skladování a organizaci pneumatik. Zajistěte, aby regály byly stabilní a dostatečně prostorné.
  • Pojízdné vozíky: Pojízdné vozíky usnadňují manipulaci s pneumatikami a koly po dílně. Jsou praktické pro rychlou přepravu a skladování.

Ochranné kryty: Používejte ochranné kryty na pneumatiky při jejich skladování, aby byly chráněny před prachem a poškozením.