Byla identifikována přímá spojitost mezi rakovinou a konzumací cukru

Podle odhadů the American Cancer Society se v roce 2009 asi u 12,5 milionů lidí objevil nějaký druh rakoviny. Potíže s cukrovkou mělo v té době asi 25,8 milionů lidí. Tyto dvě velmi často se objevující choroby mají každým rokem za následek úmrtí několika miliónů lidí. Většina lidí ví, že velký obsah cukru v krvi našemu organismu škodí a že se, alespoň částečně, dá regulovat pomocí vhodné stravy. Dá se takto však ovlivnit i rakovina?

Cukr a rakovina

Podle výzkumníků jsou hladina cukru v krvi a výskyt rakoviny propojeny. Mezi nejčastější rizikové faktory, které podporují vznik cukrovky, patří vysoká hladina cukru v krvi a obezita. A diabetici jsou zároveň skupina lidí, která je častěji ohrožena výskytem rakoviny tlustého střeva nebo slinivky.

Jedna studie, která byla publikována v časopise Molecular Cell, a na níž se podílela skupina vědců, kterou vedl Dr. Custodia Garcia-Jimenez, poukazuje na to, že cukr může zvyšovat riziko výskytu rakoviny.

Během trávicích procesů dochází k identifikaci cukru ve střevech a slinivka uvolňuje inzulín, což je hormon, který reguluje hladinu cukru v krvi. Uvolňování inzulínu napomáhá i hormon GIP.

Pokud dojde ke zvýšení hladiny cukru v krvi, mohlo by to způsobit produkci proteinu, který ovlivňuje riziko vzniku rakoviny.

Celá řada odborníků souhlasí s názorem, že cukr patří mezi zdravotní rizika. Současný průměrný člověk konzumuje asi o 300% cukru denně více, než je doporučená denní dávka. Nestojí to tedy za zamyšlení?

Zdroj: sciencedaily.com/releases/2013/02/130201100149.htm, naturalhealingmagazine.com/sugar-cancer-connection/